Danie wegetariańskie na grillu: Pomysły na smaczne i zdrowe alternatywy

Danie wegetariańskie na grillu: Pomysły na smaczne i zdrowe alternatywy

Ostatnio coraz więcej osób decyduje się na wegetariańskie dania, które oprócz smaku, mają też wiele korzyści zdrowotnych. Przy grillowaniu nie trzeba rezygnować z wegetariańskich przysmaków, warto tylko wiedzieć, jakie alternatywy są smaczne i zdrowe.

  1. Warzywa na grillu
    Warzywa na grillu to znakomity sposób na urozmaicenie każdego wegetariańskiego menu. Szparagi, cukinia, bakłażan, papryka, pomidory czy kukurydza to jedne z propozycji, na które warto zwrócić uwagę. Przepis na grillowaną cukinię to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych propozycji. Wystarczy pokroić cukinię w plastry, lekko posmarować olejem i posolić. Dodajmy trochę czosnku i oregano, a następnie grillujmy przez kilka minut z każdej strony.

  2. Tofu
    Tofu to produkt sojowy, który może zastąpić mięso na stole. Nie należy do najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych składników, dlatego warto go przyrządzić wraz z odpowiednimi przyprawami. Tofu możemy grillować na patyku, kroić w plastry i grillować z dodatkiem ziół lub marynować w sosie sojowym. Przykładem smacznego dania na grillu z tofu może być tofu grillowane z miodem i papryką. Wystarczy pokroić tofu w kostkę, wymieszać z miodem, papryką i olejem sezamowym, a następnie grillować przez kilka minut.

  3. Halloumi
    To wspaniały cypryjski ser, który jest świetnym pomysłem na wegetariańskie danie na grillu. W smaku przypomina raczej kiełbasę niż ser i idealnie nadaje się do grillowania. Halloumi należy grillować przez kilka minut z każdej strony, a następnie podawać z pomidorem, cebulą i bazylia.

  4. Chimichurri
    To sos przygotowywany z zielonych ziół i przypraw, który dodaje smaku grillowanym warzywom i tofu. Do przygotowania sosu chimichurri potrzebujemy 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki zielonej pietruszki, 1/3 szklanki świeżej mięty, 1/3 szklanki oregano, 1 łyżki soku z cytryny i sól. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy na gładko. Chimichurri możemy podawać razem z grillowanymi warzywami lub tofu.

  5. Podsumowanie
    Grillowanie wegetariańskich dań to nie tylko zdrowe, ale i smaczne rozwiązanie na letnie wieczory. Korzystając z powyższych pomysłów, można zaserwować Kuchnię Wegetariańską na wysokim poziomie, jednocześnie nie tylko oszczędzając na kaloriach, ale też dbając o stan zdrowia i dobry humor.